MINDFUL RELATEREN

INTERPERSOONLIJKE MINDFULNESS

nog geen nieuwe training gepland


Spreken en luisteren vanuit rust
We kunnen ons rustig en ‘heel’ voelen, bijvoorbeeld in meditatie of de natuur. Vaak verliezen we deze rust in onze communicatie met anderen. Zeker in stressvolle situaties vervallen we in automatische reactie-patronen. Misschien reageer je sneller of feller dan handig is. Of val je stil, is het lastig om je uit te spreken. Je aandacht is teveel bij de ander, of je ervaart onvermogen om echt te luisteren.

  • Vind je communicatie soms ongemakkelijk of stressvol?
  • Raak je vermoeid door je contacten met anderen?
  • Wil je beter leren luisteren en duidelijker verwoorden wat je echt vindt?

Meditatieve dialoog
We kunnen leren om met ontspannen, open aandacht en vertrouwen naar onszelf en anderen te luisteren en vanuit het hart te spreken. In deze training verdiep je je in Interpersoonlijke Mindfulness, deep listening en verbindende communicatie. De oefeningen nodigen uit tot meer begrip, een vriendelijker omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid, heldere en duidelijke communicatie.

Goed communiceren is essentieel voor een gezonde relatie, of het nu gaat om de communicatie met partners, familie, vrienden of collega’s.

PARTICULIEREN EN PROFESSIONALS

Verbindende communicatie is van belang in ons privé-leven, maar ook in contact met collega’s of mensen waarmee je werkt. In deze cursus oefenen we in mindful communiceren. Wanneer we communiceren met open, niet-oordelende aandacht, wijsheid en compassie, komt dit zowel onszelf ten goede als ook de mensen waarmee we omgaan. Door meer innerlijke rust en ontspanning toe te laten, verdiept het contact met jezelf en de ander.

Enige ervaring met meditatie of mindfulness is wenselijk. Overleg even als je hierover vragen hebt.  

 

WERKVORMEN EN OPZET

Je maakt kennis met ervaringsgerichte oefeningen en theorie vanuit Interpersoonlijke Mindfulness. Meer rust, ruimte en lichaamsbewustzijn creeren een opener verbinding met jezelf en de ander.

We oefenen met de zes richtlijnen van Insight Dialogue): Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouwen wat opkomt, Aandachtig Luisteren, De Waarheid (van het moment) Spreken.

In meditatieve dialoog worden levensthema’s en patronen verkend zoals: veiligheid, verlangen om wel/niet gezien te worden, oordelen, vergankelijkheid en levensvreugde.

Door regelmatige oefening ontwikkel je :

  • Meer vermogen om echt te luisteren en je uit te spreken over wat waardevol is in je leven
  • Je leert wat behulpzaam is om te herstellen van onrust, emoties en stress
  • Oefenen met verbindende communicatie. Jezelf en anderen beter begrijpen en waarderen
  • Je vergroot je empathisch vermogen op een evenwichtige manier

MINDFUL DIALOOG OEFENEN?

VERBINDING VANUIT RUST