POLYVAGAALTHEORIE EN MINDFULNESS

introductie

POLYVAGAALTHEORIE EN MINDFULNESS 

Lichaamsintelligentie en meditatie leren benutten in je dagelijks leven

 

Online introductie op 14 januari, 9.30-11.00 uur

 

Wat is de Polyvagaaltheorie en wat heeft deze te maken met Mindfulness?

Door de Polyvagaaltheorie (Stephen Porges, Deb Dana) kunnen we verklaren hoe ons lichaams-bewustzijn en het autonome zenuwstelsel werken. De instinctieve neuro-fysiologische erfenis die door miljoenen jaren heen gevormd is, die onbewust zo’n grote rol speelt in ons dagelijks leven. Door deze inzichten leren we beter begrijpen waarom Mindfulness en Compassie-trainingen ‘werken’. We leren ook onze ‘sociale automatische piloot’ kennen, met de mechanismen die een rol spelen in contact en verbinding.

Deze bijeenkomst geeft een introductie in de Polyvagaaltheorie en de relatie met Mindfulness. We krijgen inzicht in onze lichaamsintelligentie en hoe we ons herstellend vermogen kunnen vergroten. Door de theorie te combineren met meditaties en oefeningen, kun je de werking van het autonome zenuwstelsel zelf ervaren. Zo leren we de neuro-wetenschappelijke achtergrond van mindfulness en trauma-therapie begrijpen en ervaren.

Ook voor professionals, mindfulness-beoefenaar en mindfulness-trainers blijkt dit nuttige kennis te zijn, waardevol gereedschap om onszelf en anderen goed afgestemd te kunnen begeleiden.

 

ACHTERGROND POLYVAGAALTHEORIE


Stephen Porges
, neurowetenschapper en hoogleraar in de psychiatrie in North-Carolina USA, heeft met zijn Polyvagaaltheorie, de werking van het autonome zenuwstelsel verder verfijnd. Deze theorie beschrijft hoe we voortdurend onbewust onze omgeving scannen op veilige en onveilige signalen. Hoe ons lichaam automatisch kan verstrakken en verruimen, en de invloed die dit heeft  op onze emoties, denken en handelen.

Porges deed jarenlang onderzoek naar één zenuw, de Nervus Vagus, die uit twee delen bestaat: de dorsale vagus en de ventrale vagus (ons sociale zenuwstelsel).  Deze belangrijke zenuwsystemen hebben grote invloed op:

  • ons vermogen om te kunnen vertragen, afremmen en verstillen
  • en op het vermogen om ons vrij te kunnen verbinden met anderen.

HANTZEN STEVENSON

Deze introductie bijeenkomst wordt gegeven door Hantzen Stevenson. Zij is stress- en burn-outcoach, mindfulnesstrainer, lichaamsgericht psychotherapeute en supervisor. Hantzen is als docent en supervisor verbonden aan de Academie voor Open Bewustzijn en volgde ruim 30 jaar trainingen op het gebied van therapie, trauma, meditatie en bewustzijn.

“De verfijnde en praktische benadering van Trauma-Sensitieve Mindfulness en de Polyvagaaltheorie spreekt mij buitengewoon aan. Liefdevolle aandacht voor het helen van onverwerkte pijn, maar ook voor wat niet- verwond in ons is, levend en nieuwsgierig. Een bron voor bezieling en vervullend leven”.

In een ontspannen lichaam, met open hart en heldere geest,
ontstaat ruimte voor dialoog en een wezenlijke verbinding met onszelf en anderen.

POLYVAGAAL THEORIE EN MINDFULNESS


Introductie bijeenkomst Online

14 januari, 9.30-11.00 uur
Trainer: Hantzen Stevenson
Locatie: nvt

Er zijn geen kosten verbonden aan deze introductie-bijeenkomst. Wel vooraf aanmelden ivm maximum aantal deelnemers.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?