POLYVAGAALTHEORIE EN MINDFULNESS
introductieDe POLYVAGAALTHEORIE EN MINDFULNESS
Lichaamsintelligentie en meditatie leren benutten in je dagelijks leven
Online introductie-workshop op 28 februari, 19.30-21.00 | Vooraf aanmelden
Wat is de Polyvagaaltheorie en wat heeft deze te maken met Mindfulness?
Door de Polyvagaaltheorie (Stephen Porges) kunnen we verklaren hoe ons lichaamsbewustzijn en het autonome zenuwstelsel werken. Ons brein en autonome zenuwstelsel hebben instinctief grote invloed op ons vermogen om in actie te komen en ons vermogen om te ontspannen. Een automatische ‘gaspedaal en rem‘ als het ware.
De Polyvagaaltheorie beschrijft ook hoe sociaal gedrag bij mensen en zoogdieren wordt aangestuurd door ons ‘sociale zenuwstelsel‘. Dit deel ontwikkelt zich na de geboorte door interactie met onze ouders/verzorgers. Blijkbaar kunnen we precies oppikken wat er tussen ons en andere mensen gaande is. Dat gaat automatisch: de vele spiertjes en zenuwen in ons gezicht en borstgebied scannen voortdurend onze verbinding met anderen:
Hoe kijkt iemand, hoe klinkt een stem, voel ik me gezien, gehoord en gewaardeerd?
In ons leven leren we prettige sociale verbinding (veilige co-regulatie) kennen, maar wellicht ook minder toereikende co-regulatie. Hierdoor kan ons zenuwstelsel gevoeliger worden voor spanning in contact met anderen. We zijn dan eerder verhit, of eerder vermoeid, met behoefte om ons terug te trekken.
VAN THEORIE NAAR TRAINING
Het is waardevol dat we deze theorie kunnen combineren en praktisch vertalen met behulp van meditaties en oefeningen. Je kunt de werking van het autonome zenuwstelsel zelf ervaren en hoe je hier een balancerende invloed op kan uitoefenen.
We kunnen roofbouw en chronische stress voorkomen, soepeler leren schakelen tussen actie en rust. En gelukkig kunnen we ook later in ons leven ons sociale zenuwstelsel nog verder ontwikkelen.
Neem eens een kijkje bij de volgende trainingen die hiervoor ontwikkeld zijn:
1. Lichaamsgerichte mindfulness en stressregulatie
2. Spreken en luisteren vanuit rust (ontspanning in relatie en communicatie)
ACHTERGROND POLYVAGAALTHEORIE
Stephen Porges, neurowetenschapper en hoogleraar in de psychiatrie in North-Carolina USA, heeft met zijn Polyvagaaltheorie, de werking van het autonome zenuwstelsel verder verfijnd. Deze theorie beschrijft hoe we voortdurend onbewust onze omgeving scannen op veilige en onveilige signalen. Hoe ons lichaam automatisch kan verstrakken en verruimen, en de invloed die dit heeft op onze emoties, denken en handelen.
Porges deed jarenlang onderzoek naar één zenuw, de Nervus Vagus, die uit twee delen bestaat: de dorsale vagus en de ventrale vagus (ons sociale zenuwstelsel). Deze belangrijke zenuwsystemen hebben grote invloed op:
- ons vermogen om te kunnen vertragen, afremmen en verstillen
- en op het vermogen om ons vrij te kunnen verbinden met anderen.
HANTZEN STEVENSON
Deze trainingen worden gegeven door Hantzen Stevenson.
Zij is stress- en burn-outcoach, mindfulnesstrainer, lichaamsgericht psycho-therapeute en supervisor. Hantzen is als docent en supervisor verbonden aan de Academie voor Open Bewustzijn en volgde ruim 30 jaar trainingen op het gebied van therapie, coaching, meditatie en bewustzijn.
De verfijnde en praktische benadering van Neuro-Sensitieve Mindfulness en de Polyvagaaltheorie spreekt mij buitengewoon aan. Een bron voor bezieling en vervullend leven.
Als we aanwezig zijn met open oog, oor, geest en hart
wordt wezenlijke communicatie mogelijk.
nieuwsgierig geworden?
Welkom voor een vrijblijvend gesprek hierover.