Alleen actie?

In onze maatschappij worden actie, vooruitgang en resultaat erg gewaardeerd. Het is ook heerlijk als je je kwaliteiten kan gebruiken en iets voor elkaar weet te krijgen. Lastiger wordt het als we alleen maar ‘vooruit’ kunnen.
 We lijken steeds meer te moeten, liefst van alles tegelijk. Onze aandacht versnippert en we gaan soms door tot we uiteindelijk uitgeblust op de bank belanden. Niet zo gek dat we niet altijd makkelijk in slaap komen of onrustig zijn in ons lichaam en gedachten.

Moeite met de leegte?

Soms gebeurt het dat je even aan de andere kant uitkomt. De molen komt tot stilstand. Je wordt ziek, verliest je baan of het verwerken van ervaringen vraagt je volle aandacht. Het kan lastig zijn om hiermee om te gaan. Wat doet het met je gevoel van eigenwaarde, zinvol zijn? En wat zijn de kansen van de leegte?

Eb en vloed

Alles in de natuur kent ritme:  Eb en vloed, expansie en samentrekking, de seizoenen. Ook ons lichaam is gebouwd met een natuurlijk vermogen om te schakelen tussen activiteit en rust. Wanneer we lang in de ‘overdrive’ zitten, te weinig kunnen verteren en herstellen, ontstaat onbalans. Dit kan leiden tot chronische stress, gevoelens van gejaagdheid, sleur of leegte. Het is dan zinvol om aandacht te besteden aan de balans tussen actie en ontspanning, de wensen van ons lichaam en geest.

Mindfulness, stressmanagement en zingeving

Door meditatie en oefeningen kan diepere stilte en rust ontstaan waarin je je meer verbonden voelt met jezelf en je omgeving.
 Wat zie, hoor en ervaar ik NU op dit moment?
 Wat roept het in me op en hoe laat ik dat weer los voor het volgende NU?

Ervaren in het hier en nu. Onze zintuigen en ademhaling zijn een prachtige ingang daarvoor. Met handvaten en regelmatige oefening bouw je ervaring op in ontspannen en ‘wakker’ zijn. Belangrijk hierbij is de houding waarmee je dit doet: mild, onderzoekend, zonder oordeel. Je lichaam, hart en geest ontspannen hierdoor.

Doen & Zijn raken met elkaar verbonden. Je leert te schakelen tussen alertheid en rust, tussen binnenwereld en omgeving. Je vergroot je vermogen tot zelfreflectie, krijgt meer ruimte voor nuance in plaats van zwart-wit, ervaringen kunnen beter worden verwerkt.