Een groot deel van ons leven brengen we wachtend door. Ongewenst wordt ons ritme verstoord doordat we moeten wachten. In de wachtkamer, winkel, file of op ons gezelschap. Dit roept vaak ongeduld en irritatie op. Adrenaline en andere stresshormonen veroorzaken spanningen in ons lichaam, gevoelens en gedachten.

Soms zijn de gedachten of impulsen die dan ontstaan praktisch:
 We moeten iets regelen, iemand bellen, of kunnen proberen om de situatie zo te beïnvloeden dat er weer beweging ontstaat.

Hoe kun je ‘Wacht-tijd’ ombuigen tot Zijns-tijd?

Zodra je je realiseert dat het wachten op dit moment een gegeven is, en de meest urgente praktische zaken zijn geregeld, kun je je bewustzijn ombuigen naar een ander perspectief:  ik ben hier en nu aanwezig, er hoeft even niks …

Hiervoor kunnen we elementen uit Mindfulness benutten: met open aandacht contact maken met wat er op dit moment is. Op deze manier kan ‘wachten’ een hulpbron worden.
 Tijd voor balans en het omschakelen van Doen naar Zijn.

  • Stoppen is steeds de eerste stap. Even halt houden om niet op te gaan in de maalstroom van het leven.
  • Tijd geeft ons lichaam en geest de ruimte om te zakken, te landen. Meer aanwezig in het Nu, meer ruimte in en om je heen. Meer in rust met wat er op dit moment is. Zo leer je te Schakelen tussen actie en rust, tussen afleiding en aanwezig zijn.
  • Breng rustig je aandacht naar het Nu. Neem de tijd om contact te maken met jezelf en de ruimte om je heen. Ervaar je lichaam, je zintuigen en de plek waar je zit. Voel je ademhaling en de bewegingen ervan in je lichaam. Bij elke inademing vult je lichaam zich met nieuwe zuurstof en energie, bij elke uitademing laat je los en geef je mee aan de zwaartekracht.
  • Neem de plekken waar die je steun geven:  de stoel, zitting, rugleuning, je armen in je schoot of op de leuning, je voeten op de grond.
  • Terwijl je je geest en lichaam uitnodigt om langzamerhand te ontspannen, kun je je bewust worden van tijd en ruimte. Tijd voor jezelf, afstemmen op wat op dit moment belangrijk voor je is. Er hoeft niets…contact met jezelf,  onthechten van gedachten en emoties. Laat je opgaan in de geluiden om je heen, in de tijdloze ruimte en het Zijn op dit moment.