OVER MINDFULNESS

MINDFULNESS TRAININGEN MBSR & MBCT

Je komt bij Mindfulness vaak deze twee afkortingen tegen: MBSR en MBCT. Wat betekent dat? Op deze pagina vind je achtergrond informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van Mindfulness training.

  • Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)
  • Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

MBSR is vooral gericht op mensen die stress willen verminderen en MBCT richt zich op mensen met terugkerende depressie. Mensen die stress ervaren kunnen echter ook zwaarmoedig worden, en omgekeerd. De thema’s liggen soms dicht bij elkaar. Deze trainingen worden daarom ook wel gecombineerd aangeboden.

De visie achter de Mindfulness training is, dat we ons kunnen ontwikkelen in de houding waarmee we omgaan met het leven. Ook in het omgaan met ziekte, pijn of psychische problemen. Mindfulness gaat uit van de wijsheid en het zelfregulerend vermogen die wij in ons dragen.

Je ontwikkelt een meer accepterende houding ten aanzien van je gedachten, lichaam en emoties. Bewuster stilstaan bij de ervaring in het hier en nu, zonder oordeel. Je ontwikkelt meer bewustzijn, leert schakelen tussen actie en rust.

ONDERZOEK EN EFFECT

Mede door de goede resultaten in de gezondheidszorg lijkt mindfulness steeds populairder te worden.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe Mindfulness stress- en psychische klachten helpt verminderen en de psychologische flexibiliteit verhoogt. Mindfulness blijkt ook een positief effect te hebben op het immuunsysteem, gezondheid en levenslust.

Het vermogen tot helder denken, open communiceren en effectief handelen neemt toe. Ook bij bedrijven wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de kwaliteiten die de mindfulness training te bieden heeft.

OPRICHTERS EN ONTWIKKELING

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, moleculair bioloog en beoefenaar van meditatie en yoga. In 1979 ontwikkelde hij een acht-weeks programma voor mensen met chronische pijnklachten. MBSR is een groepstraining, gebaseerd op wetenschappelijke kennis uit de biologie en psychologie, en op eenvoudige meditatie- en yoga-oefeningen.

De training richt zich op eigen kracht en open aandacht in het omgaan met stress, pijn en ziekte. Het programma bleek effectief voor mensen met stressklachten, pijn en vermoeidheid, zoals inmiddels in veel internationale onderzoeken wetenschappelijk werd bevestigd.

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) is een variant van MBSR gericht op psychische en depressieve klachten. In 2000 ontwikkelden Zindel Segal, John Teasdale en Mark Williams een protocol voor mensen met een terugkerende depressie, gebaseerd op MBSR en cognitieve therapie. Deelnemers leren om negatieve gedachten en gevoelens te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest. De MBCT-training is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken effectief gebleken.

WAT LEVERT HET OP?

inzicht in jezelf

meer balans in je leven

waardering voor jezelf en anderen

evenwichtige communicatie

visie en doorzettingsvermogen

VERVOLGTRAININGEN

In de laatste decennia zijn er nieuwe trainingen ontwikkeld, gebaseerd op dezelfde principes, zoals bijvoorbeeld de Compassietraining en de Trauma-Sensitieve Mindfulness training.  

Veerkracht en Compassie
Kristin Neff en Christopher Germer ontwikkelden de Mindful Self-Compassion training (MSC), een wetenschappelijk onderbouwd 8-weeks programma om de vaardigheid van zelfcompassie te versterken. Frits Koster en Erik van den Brink bewerkten dit tot de training Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) en David Dewulf ontwikkelde de Mindfulnes Based Self-compassion Training (MBST). De deelnemers leren om met vriendelijkheid, compassie en (zelf)zorg te reageren op moeilijke momenten in het leven.

Trauma-Sensitieve Mindfulness
Deze training is gebaseerd op onderzoek en ervaring van o.a. Stephen Porges, Deb Dana, David Treleaven en Dorle Lommatzsch, gecombineerd met eeuwenoude kennis over bewustzijn uit oude wijsheidstradities. In de training wordt gebruik gemaakt van de heilzame werking van mindfulness, compassie en neurowetenschap (polyvagaaltheorie) bij het verwerken van ingrijpende ervaringen.

De polyvagaaltheorie beschrijft de werking van ons autonome zenuwstelsel dat voortdurend de omgeving (onbewust) scant op veilige en onveilige tekenen. Het ervaren van veiligheid is essentieel voor herstel en om veerkrachtig te kunnen reageren op uitdagingen. Cursisten ontwikkelen meer lichaamsbewustzijn, innerlijke rust en het vermogen om soepeler te schakelen tussen vitaliteit en ontspanning. Ook als er veel stress of onveiligheid is (of was) in hun leven. 

Jon Kabat-Zinn
Mark Williams
Thich Nhat Hanh

IK WIL OP DE HOOGTE BLIJVEN