THERAPIE

LICHAAMSGERICHTE (PSYCHO)THERAPIE

MINDFULNESS, ACCEPTANCE & COMMITTMENT THERAPY

 

Misschien kan je steun gebruiken bij het verwerken van ervaringen. Je gaat door een moeilijke periode, wilt je relaties verbeteren of je bent op zoek naar een nieuwe richting in je leven. Dan ontstaat behoefte aan therapie en persoonlijke begeleiding, bijvoorbeeld bij:

  • verwerken van verlies (familie, relatie, baan, gezondheid)
  • omgaan met angst, depressie, stress, burn-out of trauma
  • relatieproblemen
  • wens tot verandering, ontwikkeling en zingeving

Therapie kan helpen om ervaringen te verwerken. Ook leer je hoe je wijzer en effectiever kunt omgaan met situaties in je leven. 

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Er zijn veel verschillende vormen van psychotherapie. De ervarings- en lichaamsgerichte (psycho)therapie houdt in dat we niet alleen cognitief werken. We gaan uit van een samenhang tussen lichaam, gevoelens, gedachten, gedrag en bewustzijn.

Therapie is het meest effectief, wanneer al deze aspecten in het proces betrokken zijn. Zo kun je je lichaam en geest leren om anders om te gaan met stress, somberheid of angst. Of bij het omgaan met verlies en verandering, het wegvallen van zekerheid of een dierbare.

Mindfulness-based programma’s, Acceptance en Commitment Therapy (ACT) , trauma-therapie en recent neurologisch wetenschappelijk onderzoek onderschrijven de waarde van deze benadering.

BEWUSTZIJN, HELING EN ZINGEVING

Meer dan we ons vaak bewust zijn, spelen automatische patronen een rol in onze manier van reageren en omgaan met levensgebeurtenissen. We luisteren vooral naar onze gedachten, maar onbewust spelen het lichaam, zenuwstelsel en emoties een belangrijke rol

Mindfulness en lichaamsgerichte stress- & traumatherapie dragen bij aan een gezond veerkrachtig lichaam en rustige heldere geest. Je richt je aandacht op je lichamelijke signalen, gevoelens, gedachten en gedrag. Er ontstaat meer bewustzijn over hoe deze elkaar beïnvloeden. Je leert om pijnlijke ervaringen te verwerken en om effectiever en wijzer om te gaan met emoties en problemen. 

ACT werkt verhelderend bij het relativeren van gedachten en je te verbinden met waarden in je leven. Met meer psychologische flexibiliteit ga je concreet aan de slag met nieuw gedrag. Al doende maak je keuzes voor een gezond en inspirerend leven. 

Nieuwsgierigheid naar iemand oorspronkelijke kern en kwaliteiten, met respect voor grenzen en de manier van leven die is ontwikkeld.

RELATIE THERAPIE

Soms belanden relaties in een sleur, of lopen emoties hoog op. Dan kan het zinvol zijn om stil te staan bij patronen die er zijn ontstaan. Onder druk komen de scherpe randjes van onze persoonlijkheid naar voren. In de therapie besteden we aandacht aan wat er speelt en wat dit bij beiden oproept. 

We besteden aandacht aan het proces waarin je je als stel bevindt. Inzicht in karakterstijlen kan bijdragen aan begrip. Heldere open communicatie kan het vertrouwen versterken. Je eerlijk durven uitspreken, je eigen mening even loslaten of jezelf minder verliezen in contact met de ander.

Het kan betekenen dat de relatie zich ontwikkelt of verdiept. Maar soms valt het besluit om de relatie te beëindigen. Ook dan is het belangrijk dat je elkaar hebt willen horen en dat je leert omgaan met de emoties. Goed afronden is voor alle partijen waardevol. Zeker als er kinderen zijn, blijf je immers deel van elkaars leven.