MINDER PLEZIER EN ENERGIE

als het drukker wordt?

HERKEN TIJDIG DE SIGNALEN

voorkom stressklachten en burn-out

 

Als je leven en werk intensief zijn, is het nodig dat je lichaam en zenuwstelsel voldoende kunnen herstellen. Het is belangrijk om tijdig stress-signalen te herkennen en te leren hoe je daarmee kunt omgaan. Herken je de volgende signalen? 

  • Na je vakantie ben je nog steeds vermoeid, terwijl je alweer aan het werk gaat.
  • Je hebt last van concentratieproblemen, slecht slapen, piekeren en gejaagdheid.
  • Je verliest je vitaliteit en plezier als het leven drukker wordt.

MEER WETEN?

Plan een gratis gesprek in of neem contact op met ervaren coach en mindfulnesstrainer Hantzen Stevenson. Hantzen is tevens partner bij CSR Centrum voor stressmanagement.   

STRESS EN HERSTELVERMOGEN

Stress is een kwaliteit waardoor je doelgericht en actief kunt zijn.
Er ontstaan pas klachten als er onvoldoende rust tegenover staat. Na inspanning hebben lichaam en geest voldoende rust en tijd nodig om te herstellen. Het is zinvol om tijdig je leefpatroon aan te passen – zorgen voor minder activiteiten en meer hersteltijd. Daar kom je vaak obstakels bij tegen. Stress- en Burnout-coaching en Mindfulness kunnen hierbij ondersteuning bieden.

Houdt de disbalans tussen actie en rust te lang aan, dan ontstaat een neerwaartse spiraal van chronische stress. Dit kan leiden tot een burn-out, wat een langere hersteltijd en begeleiding vraagt. Je bent ziek, raakt snel overprikkeld of emotioneel, je geest is niet helder. Het is belangrijk om te luisteren naar de signalen van je lichaam, bij te tanken en om te leren terugschakelen naar rust.

Bron: CSR Centrum stress- en burnout coaching: Chronische stress en Burn-out

HERSTELLEN VAN BALANS

Wat een ontregelend effect kan hebben op het evenwicht tussen inspanning en rust zijn zaken als:

  • Langdurige werk- of prestatiedruk
  • Omgaan met verandering en verlies
  • Relatieproblemen, samenwerking
  • Perfectionisme, onzekerheid of (faal)angst
  • Ingrijpende levenservaringen

Voldoende rust en slaap is dan extra belangrijk. Maar bij langdurige stress, emoties en gepieker, kunnen we de schakelaar niet goed meer omzetten naar de ruststand. We laden dan onvoldoende onze batterij op en stressklachten nemen toe. Vaak komen dan ook emoties en de scherpe randjes van ons karakter naar voren. Dit kan leiden tot spanningen in de samenwerking, conflict of ziekte.

Herken jij signalen van chronische stress?
Zorg voor minder activiteiten, meer zelfzorg en hersteltijd. Samen met rustig bewegen, rekken en strekken, buiten zijn en minipauzes houden op het werk. Even ‘niksen’, zelfs al geeft je overactieve stresssysteem aan dat dat ‘echt niet kan’. En vooral: véél meer slapen.

VOORKOM CHRONISCHE STRESS

Graag kijk ik met je mee wat kan helpen om je rust,
energie en plezier te hervinden en te behouden.